СВЕТСКА БАНКА: МАКЕДОНИЈА ВО ЕУ ДУРИ ЗА 60 ГОДИНИ

Loading...

Со 30 милиони евра од Светската банка во наредните четири години ќе се подобрува пазарот на трудот и ќе се градат нови градинки и центри за социјална вклученост. Според анализите, детето родено денеска ќе има 60 години кога ќе го достигнеме европскиот просек на економски стандард. Затоа идниот просперитет на земјата зависи од тоа колку ќе биде способна да продуцира квалитетен човечки капитал.

„Во просек младите во регионот на Западен Балкан до 18 годишна возраст поминуваат 12,4 години во училиште. Сепак, стекнатото образование за овој период е еднаков на само 8,6 години квалитетно образование“, рече Сирил Мулер, Претставник на Светска банка.

loading...
You might also like