ГРУЕВСКИ ВО ЗАТВОР ЌЕ ЈА ДОБИВА ПРАТЕНИЧКАТА ПЛАТА?

Loading...

 

Доколку не му биде одземен пратеничкиот мандат, Никола Груевски, според собраниски толкувања, и натаму ќе може да остварува дел од привилегиите што ги има како пратеник. Од друга страна, доколку замине во затвор, нема да може редовно да ги извршува пратеничките обврски, како, на пример, за комуникација со гласачите во својата изборна единица или за присуство на плернарни и комисиски седници.

Во таков случај, Груевски и натаму би добивал плата од Собранието. Но, не се знае дали тоа би била целата месечна плата или, пак примањата би му биле намалени, согласно со Законот за пратеници. Оваа регулатива предвидува можност за намалување за две третини на плата на парламентарец кој не учествува во работата на Собранието. Но тоа, главно, се однесува, кога е во прашање бојкот.

loading...
You might also like