БРИТАНСКИ АМБАСАДОР НАЈАВИ ГОЛЕМИ ПРОМЕНИ: ШТО СЕ ДЕШАВА СО ПЛАНОТ ОКОЛУ КОСОВО

Loading...

“За жал, некои земји го повлекоа признавањето на Косово”, напиша на Робен О’Конел, амбасадор на Обединетото Кралство во Приштина на профилот на Фејсбук. Сепак, наскоро шефот на Кабинетот на министерот за надворешни работи на Косово го отфрли ова тврдење како неточен, според косовските медиуми.

Британскиот амбасадор редовно одговара на прашања од неговите следбеници преку социјалните мрежи. Така, едно од прашањата потврди дека имало повлекување на признавањето на независноста на Косово во некои земји

“За жал, некои земји го повлекоа признавањето на Косово. Ние не мислиме дека постои причина за тоа. Косово ги исполнува сите критериуми за да биде независна држава. Го признавме Косово како независна и суверена држава “, рече КосСев.

Едно од прашањата се однесуваше на корекција на границите. Овој дипломат потврдува дека позицијата на Обединетото Кралство од 2005 година не се сменила по ова прашање.

Наводите на О’Конели беа реагирани брзо од страна на шефот на Кабинетот на министерот за надворешни работи на Косово, Џецир Зиберај, кој рече дека наводите за повлекување биле “апсолутно неточни”, објавија косовските медиуми.

Дека Комората на Унијата е десетина земја што го повлече признавањето на независноста на Косово неодамна беше објавено од српскиот министер за надворешни работи, Ивица Дачиќ, на прес-конференција со својот колега од Комората на Унијата. Дачиќ потоа им додели на новинарите белешка за повлекување на преводот преведен на српски јазик.

loading...
You might also like