Москва им испрати писмо на САД: Вака се одговара на лицемери

Loading...

Министерството за правда на Русија испрати писмо до судот на јужната област на Њујорк во врска со жалбата поднесена од страна на Демократската партија на Руската интервенција на изборите во САД.

Писмото беше испратено до руската служба во САД содржи 12 страници текст, кој е одговор на тужба на Демократската партија за наводните руски мешање во претседателските избори во САД.

 

Националниот комитет на Демократската партија во април поднесе тужба против руската влада, генералниот управа на Генералштабот на Русија (GRU), татко на претприемачот и син AGALARI, основачот на Викиликс, Џулијан Асанж, како и против изборот на Генералштабот на Доналд Трамп и зета американскиот претседател Жерар Кушнер. Во тужбата се заснова на хакерски напади на 2015 година и 2016 година, и наводниот заеднички потфат со цел да му наштети на демократијата и го поддржуваат кандидатурата на Трамп.

Во писмото до руското Министерство за правда изјави дека Русија нема да се откаже од својот имунитет за да се гарантира неа од страна на меѓународното право, и дека не ја признава надлежноста на Основниот суд и САД да ги задржат за себе, на десната страна на една суверена држава.

loading...
You might also like