Помладите медицински сестри ја напуштаат земјата а постарите се пензионираат, еве колку фалат

Loading...

Младите медицински сестри бегаат од земјата и се пензионираат. Фалат 12.000

Во Хрватска недостасуват помеѓу 8500 и 12000 медицински сестри, рече Аница Прашњак, претседател на Сојузот на медицинските сестри, . Младите медицински сестри ќе работат во странство а постарите се пензионери.

Во Ребул има многу медицински сестри кои се на боловање, а некои се на породилно отсуство.

“Од 1325 медицинските сестри / техничари во болницата во Загреб за мајчинство и одгледување на дете во моментов недостасуваат 56 медицински сестри . Со еден збор на боледувањево  просек месечно има 303 медицински сестри вели директорот на KBC Загреб Ante Ćorušić за индексот.

 

Loading...
You might also like