Aмерикански експерт најде правна основа за поништување на Преспанскиот договор

Loading...

Професорот Френсис Ентони Бојл, кој предава меѓународно право на универзитетот „Илиноис“ во САД за „Нова Макеонија“ вели дека смета дека има можност за оспорување на валидноста на Преспанскиот договор и негово поништување.

Имајќи ги предвид сите правни и политички контроверзии, кои го следеа Преспанскиот договор во Република Македонија, од неговото потпишување, преку неуспешниот референдум, начинот на кој е постигнато двотретинското мнозинство во парламентот и начинот на промулгација на Законот за ратификација на договорот, сметам дека може да се искористи членот 46 од Виенската конвенција за да се оспори договорот, вели Бојл кој бил советник на голем број меѓународни организации и институции во изјава за Нова Македонија.

loading...
You might also like