ГРУБИ ГО НАПАДНА БЛЕРИМ РЕКА: Ти не си доволно албанец

Loading...

На вчерашниот митинг на ДУИ. пред споменикот на Скендербег во Стара Чаршија во Скопје, меѓу другите, говореше и Артан Груби, кој пропушти да зборува за програмата на својот кандидат и се осрвна на „големите остварувања“ на ДУИ во минатото и, секако, не заборави да го спомне противкандидатот Река, прикажувајќи го неговото презиме како неалбанско, што според него,  автоматски значи дека е исклучен од секаква етничка, културолошка и идеолошка поврзаност со Скендербег, на кој, пак, според следбениците на ДУИ, тие имаат ексклузивно право, како најдоблесни наследници на ликот, делото и потеклото на Скендербег, како и на други албански народни херои.

На крајот од својот говор, Груби го употреби го името и презимето на Блерим Река, употребувајќи екстремен говор на омраза, ставајќи го во контекст на дел од погребен ритуал, како последен поздрав до починатиот, а кој го преиначи за свои цели, и кој  гласи: „Блерим, син на Хамза, не на Кастриот, туку на Река“ .

Линк до сторијата на ЦИВИЛ МЕДИА

Loading...
You might also like