Предлог денот на ВМРО да им се даде на бугарите

Loading...

И денот на вмро треба да им го вратиме на Бугарите

Како тргнала работата, речиси сум сигурен дека Бугарите ќе побараат да им го вратиме и Денот на револуционерната борба на македонскиот народ, односно денот на формирањето на вмро, како најпозната бугарска организација за ослободување на Македонија.
Со право!
Идејата на оние што го утврдија како државен празник беше остварување на ваков ефект.
Имено!
Кога ќе се заглавите во калта на дел од историјата, како нечиста легитимација на своето постоење, спасот не е во инаетењето!
Бугарите грешат во некои политички па и културни аспекти на проблематиката, но не и во фактографијата.
Тоа е!
Денот на вмро не е Ден на револуционерната борба на македонскиот народ.
Не е!
Точка!
Сами треба да им го вратиме!
(Од саботната колумна)

loading...
You might also like