Таравари: Заеднички ги победивме ДУИ и СДСМ во Гостивар

Loading...

Најавената метла сеуште е во чекалната на премиерот Зоран Заев. Иронично, на вашиот Фејсбук профил напишавте дека сепак метлата почнала во вашата општина со „присилно” поставување на директори по училиштата. „Војната” со централната власт продолжува. Дали жителите на Гостивар ги чувствуваат заострените односи кои ги имате со централната власт?

Да, токму така, кога сите очекувавме одредени освежувања во владиниот кабинет, посебно после првиот круг на претседателските избори, се случи, по шести пат, од ноември 2017 година, во општина Гостивар да се менуваат директорите на училиштата. Тоа доаѓа по притисокот од ДУИ што го врши на ниво на Владата, со цел да се спречат реформите на локалната власт во Гостивар. Ние овде, заеднички, ги победивме ДУИ и СДСМ, кои имаа свој кандидат за градоначалник на Гостивар. Значи, гостиварчани, со 17.000 гласови одлучија нивната општина да биде раководена од кадар на Алијансата за Албанците (АА), односно одлучија иднината во својата општина за образование, култура, урбанизам, инвестиции да ѝ ја доверат на една релативно млада екипа во политиката. Едноставно, се одлучија за промени во локалната власт во овој град. Меѓутоа, ДУИ сѐ уште не може да го прифати изборниот пораз во Гостивар. Оттука и наоѓа различни начини на опструкција на работата на локалната власт. Како го прави тоа? Два пати ги одзема ингеренциите во образованието, праќа различни инспекции и ревизии, со цел граѓаните да мислат дека никој друг, освен нив, не може да раководи со општините и Владата. Но, луѓето знаат да проценат и да анализираат, тие сѐ повеќе нѐ поддржуваат и имаат разбирање за сите пречки и опструкции од ДУИ преку централната власт. Јас верувам дека премиерот Заев е во тешка позиција, го разбирам и него, му требаа бројки за одредени процеси, а од друга страна не можеше да се спротивстави на притисоците од ДУИ за спречување на функционирањето на единствената урбана опозициска општина. Но, искрено се надеваме на подобри времиња. Повремено правиме и анкети за задоволство на граѓаните од локалната власт и, верувајте, резултатите се многу подобри од тоа што го очекувавме. Со искреното и транспарентното работење на градоначалниците на Алијансата и со конструктивните политики на нашата партија, веќе, според одредени анкети, сме пред ДУИ, со огромен капацитет за коалицирање и, според сите очекувања, со огромни шанси да ја победиме ДУИ на следните парламентарни избори.

loading...
You might also like